– Jenter og gutter skal ha de samme mulighetene

Torstein Johannessen. Foto: bergheim-barnehage.no

Etter at Bergheim barnehage i Trondheim lot seg forske på av Schrödingers katt på NRK har mennibarnehagen.no tatt en prat med daglig leder i barnehagen, Torstein Johannessen.

Spørsmålet NRK stilte var Behandles gutter og jenter likt i barnehagen? Svarene var overraskende for de ansatte.

– Dere hadde snakket på forhånd om at dere er ganske gode til å se gutter og jenter likt. Hva har dere fokusert på da?
Det handler om at vi skal ha et bevisst forhold til menneskeverd i barnehagen. Uansett hvem vi er; jente, gutt, liten, stor, mørk, lys, snakker annet språk og er fra annen kultur, har spesielle behov eller ikke, så er vi like mye verdt og skal behandles deretter. Vi skal ikke behandle alle «likt» i barnehagen. Barna trenger ulik og individuelt tilpasset oppfølging, omsorg og tilrettelegging. Jenter og gutter skal ha de samme mulighetene og rettighetene hos oss, uavhengig av kjønn.

– Hva overrasket dere mest av det dere fikk se?
Det overrasket oss hvor stor forskjell, målt i tid, det var på oppmerksomheten guttene og jentene fikk fra personalet ved måltidsituasjonen. Det var en vekker. Vi er nå mer bevisst på hvordan vi opptrer i forhold til fordelingen av oppmerksomheten fra oss voksne ved bordet. Alle skal ha muligheten til god kontakt og dialog med den voksne, uavhengig av kjønn og hvem vi er.

Dere har menn ansatt i barnehagen. Hvordan tror du det innvirker? Har det noe å si nå når dere er mer bevisst?
Ja, 5 av 22 ansatte er menn. Vi er opptatt av at guttene skal få lov til å holde på med «gutteting» og at jentene skal få lov til å holde på med «jenteting». Det er større innslag av noen typer aktiviteter hos jentene og noen typer andre aktiviteter hos guttene. Slik skal det få lov til å være, men ingen skal bevisst holdes utenfor hvis de har lyst til å være med. Eks. Når Bjørn Inge, assistent, spiller fotball (noe han synes er kjempeartig), så henger guttene i barnehagen seg på. De elsker å spille fotball sammen med Bjørn Inge, og han er deres store forbilde. Det skal de få lov til å fortsette med, så mye de bare orker! Og; jentene som ønsker å være med er hjertelig velkommen, og skal tas vare på og motiveres til å fortsette.

Hva tenker du dere skal gjøre fremover? Vil dette bli et fokus? Hvordan?
Vi fikk oss noen tankevekkere, som har gjort oss mer bevisst på hvordan vi opptrer i ulike situasjoner gjennom dagen. Når det er sagt, så ble vi filmet i 2,5 dager. I løpet av den tiden fant de 3 situasjoner som bekreftet forskerens teori. Hverdagen vår er lagt fra så svart hvitt som det ble fremstilt i Schrödingers Katt. Det er gjerne slik at TV er på utkikk etter å finne situasjoner som bekrefter problemstillingen deres, og de ga seg ikke før de fant det.

For Bergheim vil elementene rundt menneskeverd, respekt, anerkjennelse, trygghet og god omsorg fremdeles være grunnverdiene våre. Å opptre som ansvarlige, reflekterte voksne i dette landskapet er og blir det viktigste for oss, avslutter Torstein.

Dette innlegget ble publisert i Medieklipp og merket med , . Bokmerk permalenken.

1 svar til – Jenter og gutter skal ha de samme mulighetene

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *